Toiminimen vakuutukset

Toiminimi yrittäjällä on sekä pakollisia, että vapaaehtoisia vakuutuksia

Toiminimi yrittäjällä on vain yksi pakollinen vakuutus: YEL (Yrittäjän eläkelaki) eli yrittäjän eläkevakuutus. Toiminimi yrittäjä voi ottaa muitakin vapaaehtoisia vakuutuksia, esim. vastuuvakuutus tai tapaturmavakuutus.

YEL Yrittäjän Eläkevakuutus

Toiminimi yrittäjän tulee ottaa lakisääteinen, yrittäjän eläkelain (YEL) mukainen, yrittäjän eläkevakuutus. Tämä kerryttää aikanaan maksettavaa eläkettä. Tämä tuo myös turvaa mahdollisten työttömyyden ja työkyvyttömyyden varalta. YEL-vakuutus vaikuttaa suoraan tulevaan eläkkeeseen ja sosiaaliturvaan.

Tämä video on osa ilmaista Toiminimikurssia.

Toiminimi yrittäjän tulee ottaa YEL-vakuutus kun tietyt edellytykset täyttyvät:

 • Yrittäjä on iältään 18-68 vuotias
 • Yritystoiminta jatkuu yhtäjaksoisesti vähintään 4kk
 • Työtulo on enemmän kuin 8 063,57 € vuodessa (2021)

Työtulo

Työtulo ei ole sama asia kuin toiminimesi yksityisotot, tulos tai liikevaihto. Työtulo on se määrä, jonka sinä maksaisit toiselle, jotta hän tekisi sinun työsi. Tämän tulee olla realistinen summa. Et voi perustella YEL-vakuutuksen ottamatta jättämistä esimerkiksi liian pienellä tuntipalkalla. Toisin sanoen: jos teet paljon töitä yrittäjänä, tai olet kokopäiväinen yrittäjä, tulee sinun ottaa YEL-vakuutus.

YEL-vakuutuksen rajat

Vuoden 2021 YEL rajat ovat seuraavat:

 • 8 063,57 € työtulon alaraja
 • 13 247,00 € mahdollisuus työttömyysturvaan ja yrittäjä voi liittyä työttömyyskassan jäseneksi
 • 183 125,00 € työtulon yläraja

YEL-vakuutuksen määrä

YEL-vakuutusmaksu on vuonna 2021

 • 18-52-vuotiailla 24,10 %
 • 53-62-vuotiaille 25,60 %
 • 63-68-vuotiailla 24,10 %

vahvistetusta YEL-työtulosta.

Uudet yrittäjät, ketkä aloittavat yrittäjätoiminnan ensimmäistä kertaa, saavat 22,00 % suuruisen alennuksen ensimmäisten 48 kuukauden ajalta. Näin ollen uuden yrittäjän YEL-vakuutusmaksut työtulosta ovat:

 • 18-52-vuotiaille 18,798 %
 • 53-62-vuotiaille 19,968 %
 • 63-68-vuotiaille 18,798 %.

YEL-vakuutusmaksu on täysin vähennyskelpoinen verotuksessa. Vakuutusmaksun voi maksaa joko yritys (eli toiminimi yrittäjän liiketoiminnan vähennettävä kulu kirjanpidossa) tai itse yrittäjä (vähennetään henkilökohtaisessa tuloverotuksessa). 

Vuoden 2017 alussa voimaan tullut yrittäjävähennys, eli viisi prosenttia toiminimien, avointen yhtiöiden ja kommandiittiyhtiöiden tulosta verottomana, johtaa siihen, että YEL kannattaa vähentää jatkossa henkilökohtaisessa tuloverotuksessa. Näin toiminimen tulos on YEL-maksujen verran suurempi, josta 5 % on verovapaata.

Voit hankkia YEL-vakuutuksen kätevästi eri työeläkevakuutusyhtiöiltä yhteistyökumppanimme Ilona.Worksin kautta. Samalta sivulta löytyy myös kätevä laskuri, josta näet oman YEL-vakuutuksesi hinnan.

Muut vakuutukset

Vaikka YEL on yrittäjän ainoa pakollinen vakuutus, kannattaa tietyissä tilanteissa harkita vapaaehtoisten vakuutuksien ottamista. Joissain erikoistilanteissa yrityksen tai yrittäjän voi olla myös pakko ottaa muita vakuutuksia. Näitä vakuutuksia voivat olla esim. tapaturmavakuutus, omaisuuden vakuutukset, keskeytysvakuutus, vastuuvakuutus, oikeusturvavakuutus.

Tapaturmavakuutus

Tapaturmavakuutus on hyvä olla, jos työhön liittyy tilanteita joissa voi sattua tapaturmia. Tähän vakuutukseen voi myös liittää vapaa-ajan tapaturmavakuutuksen ja se on vähennyskelpoinen kulu.

Omaisuuden ja toimitilan Vakuuttaminen

Voi olla myös järkevää vakuuttaa yrityksen omaisuus ja toimitila. Näin palon, varkauden tai vahingon sattuessa ei yrittäjä jää tyhjän päälle.

Keskeytysvakuutus

Keskeytysvakuutus turvaa tulot, jos yritystoiminta joudutaan keskeyttämään jostain syystä.

Vastuuvakuutus

Vastuuvakuutus korvaa toiselle aiheutettuja vahinkoja ja siihen liittyviä kuluja, kuten oikeudenkäyntikuluja. Tutustu kuitenkin vastuuvakuutuksen ehtoihin selvittääksesi mitä vahinkoja se korvaa. Joillakin aloilla voi työn tilaaja vaatia vastuuvakuutusta palkkaamaltaan yritykseltä tai yrittäjältä.

Oikeusturvavakuutus

Oikeusturvavakuutus korvaa oikeudenkäynti- ja asianajokuluja. Nämä kulut voivat aiheutua esim. sopimusasioista, saatavien oikeellisuuden riitauttamisesta tai vuokrasopimuksista.

Apua oikeiden vakuutusten valintaan

Suosittelemme konsultoimaan vakuutusyhtiön edustajaa yritystoimintaa aloittaessa erilaisista vakuutuksista. Vakuutusyhtiön edustajat tietävät mitkä vakuutukset ovat tärkeitä eri alan yrittäjille. Konsultointi on ilmaista, eikä sido mihinkään.

Jos sinua mietityttää YEL tai vakuutukset, kannattaa tutustua myös 5.3.2021 julkaistuun Toiminimikurssi 20121 -verkkokurssiin ja liittyä Facebook-ryhmämme Tmi Yrittäjät. Siellä sinua on auttamassa ja tukemassa meidän lisäksi monet muut toiminimi yrittäjät. Pääset keskustelemaan, kyselemään, oppimaan ja verkostoitumaan hyvässä seurassa.

artikkeli päivitetty 20.8.2021