Karri Hiekkanen
22
.
11
.
2016

Zervant - laskutus- ja kirjanpito-ohjelma verkossa

Yritä.fi ja Zervant eivät ole yhteistyökumppaneita. Blogi liittyy heidän ehdottamaan blogivaihtoon, jossa kirjoitamme toisistamme. Kirjoitus pohjautuu täysin omiin sekä tuttujemme kokemuksiin ja mielipiteisiin Zervantista. Zervant ole vaikuttanut kirjoituksen sisältöön.

Zervant on Suomalainen vuonna 2010 perustettu yritys, joka tarjoaa pienyrittäjälle laajan verkossa toimivan työkalupaketin laskutuksesta yksinkertaiseen kirjanpitoon.

Suunniteltu toiminimiyrittäjälle

Zervantin toimintalogiikka on yksinkertainen. Luot laskuja ja syötät manuaalisesti menot. Näiden tietojen pohjalta Zervant tekee sinulle yhdenkertaisen kirjanpidon ja tarvittavat raportit niin liiketoimintaa kuin kirjanpitoakin varten.

Perusominaisuuksien lisäksi Zervantista löytyy projektikohtainen tuntikirjaus, matkakulujen hallinnointi sekä asiakas- ja tuoteluettelo.

Zervantin käyttöliittymä on selkeä ja helposti omaksuttava. Etusivu antaa yhdellä silmäyksellä yleisen taloudellisen tilanteen. Asiakas-sivussa voit hallita asiakkaiden yhteystietoja ja luoda uusia asiakkaita. Laskut-sivulla luot uuden laskun yllättävän nopeasti, joka siirtyy kirjanpito-sivun tulot kohtaan, kun lasku on merkattu maksetuksi. Kirjanpito-sivulla lisäät menot ja Zervantin ulkopuolelta laskutetut tulot. Matkakuluille löytyy lisäksi oma sivu. Projektien kestoa pääset kirjaamaan Tuntikirjaus-sivulla. Raporteista taas löydät kattavan valikoiman raportteja neljässä kategoriassa: taloudelliset raportit, kirjanpito-, tunti- ja matkakuluraportit.

Screen Shot 2016-11-22 at 14.51.15.png
Laskun luominen

Zervantin hyvä puoli on sen kokonaisvaltaisuus. Sinulla on yksi paikka, mihin voit lisätä kaikki toiminimesi talouteen liittyvät asiat ja asiakirjat. Voit kirjautua palveluun koska tahansa päivittääksesi tai tarkistaaksesi toiminimesi elinvoiman.

Paljon hyvää, muttei täydellinen

Jotta pystyimme paremmin arvioimaan Zervantin ominaisuuksia, haastattelimme ystäväämme, joka on käyttänyt palvelua jo vuosia hoitaakseen valokuvaukseen keskittynyttä toiminimeään.

Hyvänä puolena hän nosti esille palvelun yleisen toimivuuden. Nettisovellus on selkeä eikä se ole esim. jumittunut koskaan. Lisäksi laskutus ja etenkin verkkolaskutus on todella helppoa ja toimivaa. Verkkolaskuissa pieni miinus tulee siitä, että lähetys tapahtuu kolmannen osapuolen kautta, jota varten on erikseen ostettava arvoa. Ostoprosessi ei ole kaikkein sulavin kokemus, mutta kun sen on kerran tehnyt, toimii palvelu hienosti. Nykyään myös yhä useammalla pienemmällä yrityksellä on verkkolaskutus käytössä ja sen käyttäminen varmistaa, että lasku menee oikeaan osoitteeseen. Onkin hienoa, että Zervant tarjoaa myös verkkolaskut palvelussaan.

Kirjanpito-sivun menojen ja tulojen hakutoiminto sai myös kehuja. Reaaliaikainen filteröinti ja päivittyvä summa ovat hyvä tapa seurata tiettyjen menojen kertymistä. Esimerkiksi tietyn merkkiset tuotteet löytyvät helposti, jos niiden nimet on kirjattu menon kuvaus-kohtaan.

Screen Shot 2016-11-22 at 14.58.48.png
Kirjanpitoaineiston filtteröinti

Isoimpana miinuksena esille nousi Zervantin käyttö vain tietokoneen selaimessa. Koska Zervantin palvelua ei ole optimoitu kännykälle ja Zervantin älypuhelinsovellus on vain tuntikirjausta varten, ei kuluja pysty lisäämään kun ne tapahtuvat. Näin esimerkiksi ostokuitin kuvaaminen ja lisääminen ei onnistu matkapuhelimella ostotapahtuman yhteydessä. Tämä taas johtaa helposti siihen, että aina kun palveluun kirjautuu, tulee sinne lisättyä iso määrä kuluja ja kuitteja. Tämä taas lisää virheiden määrää. Toki nämä ongelmat voi ratkaista päivittämällä ostot ja muut kirjaukset joka päivä, mutta ainakaan ystävämme ei kokenut tätä miellyttäväksi.

Häntä myös ihmetytti Zervantin hitaalta tuntuva kehitys. Usean vuoden käytön aikana hän ei muista mitään isoa parannusta tai uutta ominaisuutta palvelussa.

Kaiken kaikkiaan hän kuitenkin koki, että Zervant on hintansa väärti ja tuo selkeyttä hänen kirjanpitoonsa, kun kaikki ovat yhdessä selkeässä paikassa.

Käyttö ilmaista, (verkko)laskutus maksaa

Zervantin hinnoittelu keskittyy laskutukseen. Ilmaisessa versiossa löytyy kaikki Zervantin ominaisuudet, paitsi premium-asiakastuki ja laskutus. Mini-versiosta (7,00€ per kk tai 5,90€ per kk jos maksaa vuosittain) alkaen löytyy premium-asiakastuki ja siihen sisältyy 3 laskua kuukaudessa. Pro-versio (15,00€ tai 9,90€) sisältää jo rajoittamattoman määrän laskuja. Tiimi ja Rajoittamaton -versiot taas tarjoavat useampia käyttäjiä.

Screen Shot 2016-11-22 at 14.10.23.png
Zervantin hinnoittelu

Zervantin tarjoama verkkolaskutus ei sisälly näihin hintoihin. Tätä varten tarvitaan vähintään Mini-versio (3 laskua per kk) ja jokainen verkkolasku maksaa lisäksi 0,55€ kpl (kolmannen osapuolen, Apix Messaging Oy:n, palvelu). Myös kirjelaskujen lähettäminen onnistuu Apixin kautta, 1,16€ kpl hintaan. Saat rekisteröityessä 8 verkko- tai 5 paperilaskua ilmaiseksi, joiden avulla pääset kokeilemaan palvelua.

Laskupohjaisessa hinnoittelussa ongelmaksi nousee yrittäjät ketkä laskuttavat usein. Heille palvelu maksaa 15,00€ tai 9,90€ kuukaudessa riippuen maksaako kuukauden vai vuoden kerrallaan. Tähän hintaan (ja halvemmallakin) kilpailijat tarjoavat laskutuspalvelun, mutta myös monia muita ominaisuuksia, joita Zervant ei tarjoa.

Hyvänä vinkkinä esim. konsulteille ja muille, ketkä eivät tarvitse laskutusta joka kuukausi: voitte käyttää Zervantin ilmaisversiota, ja maksaa Mini-versiosta 7,00€ vain niinä kuukausina kun tarvitsette laskutusta.

Kaiken kaikkiaan Zervant on hyvä laskutusohjelma ja palvelu toiminimiyrittäjälle, joka jaksaa ja haluaa pitää itse kirjaa. Sen käyttäminen vaatii aktiivista työtä, mutta on huomattavasti helpompaa kuin esimerkiksi Excelin käyttö. Ja vaikka toiminimiyrittäjällä olisi erillinen kirjanpitäjä, hyötyy hän aktiivisesta menojen ja tulojen seuraamisesta sekä kirjatessaan tapahtumia, että Zervantin kattavien raporttien avulla.

Karri Hiekkanen
22
.
11
.
2016